Cadeau-actie toont 'samen tegen corona' in IJsselland

GGD

Betrokken partijen

GGD IJsselland
Florensis

Topdrukte bij GGD

In rustige tijden is de GGD de organisatie die bekend is van bijvoorbeeld de schooldokter en de vaccinaties voor een verre reis. Maar de GGD is er ook voor een ramp of crisis. "En deze situatie is wel heel uitzonderlijk. Jeugdartsen en -verpleegkundigen, nemen nu coronatesten af. Zelfs gepensioneerde collega's zijn weer aan de slag", zegt Michiel van Willigen, voorzitter GGD IJsselland.

'Geestelijke bijstand'

Nu de coronacrisis voortduurt, wordt er al langere tijd onder hoge druk gewerkt en daarbij wordt het werk er niet eenvoudiger op. "Waar we eerst testen afnamen waarmee we vooral mensen gerust konden stellen, brengen we nu vaker de boodschap dat het wel corona is. Het karakter van het werk verandert en gaat richting psychische bijstand verlenen. Collega's voeren heftige gesprekken met naasten die manieren zoeken om toch contact te hebben met patiënten in quarantaine."

Samen met ondernemers

GGD IJsselland heeft medewerkers die in Overijssel, Drenthe, Gelderland, tot zelfs tot in Amersfoort en Rotterdam wonen. "Ik vind het heel bijzonder om te zien hoeveel inzet mensen laten zien en er samen de schouders onder blijven zetten." Dat verdient een bloemetje, besloot Van Willigen die daarom contact zocht met de Zwolse ondernemer Remco Sluiter.

Bloemcadeau's

Sluiter levert met Florensis jonge planten aan de bloemensector. Er ontsproot een plan om de medewerkers een hart onder de riem te steken en tegelijk een sector in moeilijkheden een helpende hand te bieden. "Ik ben gaan rondbellen en al snel was er een leverancier die kant-en-klare cadeaupakketten met plantjes kon leveren en een transporteur die het kon bezorgen", vertelt Sluiter.

Welkome opdracht

Bij Ripaplant uit Twello kwam het telefoontje van Sluiter bepaalt niet ongelegen. "Het doet zeer om duizenden planten te moeten weggooien omdat er geen afzetmarkt meer voor is. We produceren grotendeels voor de export en die ligt stil in veel landen. Toen we hoorden dat het om een initiatief voor GGD-medewerkers ging, was dat extra mooi", zegt directeur Richard Groot Koerkamp.

Een stap extra

Eenzelfde gevoel heerst er bij transportbedrijf Tielbeke uit Lemelerveld, dat het transport van de bloemcadeautjes uitvoert. "We hebben meteen ruimte gemaakt in de planning", zegt Jan Willem Hoorn. Tielbeke, dat onder andere supermarkten bedient, heeft het nog altijd druk. "Maar dit doen we natuurlijk graag. Het sorteren en alles organiseren, nemen we voor onze rekening. Zo kunnen wij zelf onze steun aan de mensen in de zorg laten merken."

Samen tegen corona

Zodoende werden vanuit Twello honderden cadeaupakketten naar het distributiecentrum van Tielbeke gebracht, alwaar ze met de hand zijn gesorteerd en via kleine bakwagens op adressen in de wijde regio zijn bezorgd. Om de mensen die de crisis bestrijden te laten merken dat het 'samen tegen corona' is.

Dit verhaal kwam tot stand in samenwerking met:

Studenten van Cibap, vakschool voor verbeelding in Zwolle, maakten de videoreportage bij dit verhaal