Transportondernemers Géke en Greet op weg voor kinderen ver weg

Transportondernemers Géke en Greet op weg voor kinderen ver weg Verhaal

Géke en Greet. Twee transportondernemers uit Kampen. De een, een binnenvaartschipper, rolde door toevalligheden de wereld binnen van hulp aan schoolkinderen in Gambia. De ander runt een verhuis- en transportbedrijf uit 1936. Ze wisten al dat zonder transport alles stilstaat. Maar zonder het te weten, delen ze ook een visie: grote impact begint met een klein beetje hulp.

Naar Gambia voor weduwe

"Eigenlijk had ik niks met Afrika, laat staan met Gambia. Maar dat veranderde toen mijn broer overleed", vertelt Géke Schutte. "Hij was met een vriend naar Gambia op vakantie geweest, ontmoette er zijn vrouw en kreeg een kind. Toen hij overleed hield ik namens onze familie contact met zijn weduwe."

Géke Schutte op bezoek in Gambia

Knop ging om

Na een paar jaar op afstand gesproken te hebben, nodigde de weduwe Géke en haar man uit om eens in Gambia te komen kijken. "Ja, dat werd eigenlijk wel eens tijd vonden we. Het was toen 2012. Het begon als een vakantie. Ze liet ons zien wat ze samen met mijn broer had en had beleefd. Op een dag kon ze niet en we zouden op stap, een schooltje bezoeken. We wisten dat ons om een donatie zou worden gevraagd. Prima, dachten we.” Maar wat er toen gebeurde, snapt ze nog steeds niet helemaal.  "Toen ging er bij mij een knopje om. De kleuterschool was eigenlijk niet meer dan een magazijn. Ze hadden er niets. Ik dacht: als we hier ook maar een beetje helpen, dan betekent dat meteen een enorme vooruitgang voor de school, de kinderen."

Als het goed is, heb je als bedrijf wat over om uit te delen. - Greet IJzerman

Organisatie opgezet 

Eenmaal thuisgekomen zette Géke met nog enkele vrijwilligers de organisatie stichting 4Gambia op poten met als doel "levens veranderen met kleine beetjes hulp." Er werd in Nederland én in Gambia een stichting opgezet, zodat een Gambiaan die ze via haar schoonzus kende, ter plekke de hulp en het schoolgeld zou distribueren. Als binnenvaartschipper weet Géke als geen ander dat goed en betrouwbaar transport cruciaal is.

Lesgeld en spullen

"We sturen schoolspullen die hier overschieten, speelgoed, kraampakketten, verbandmateriaal, kleding. Alles wat kinderen helpt. Maar het belangrijkste is toch wel dat we het schoolgeld betalen, rechtstreeks aan de school, voor ouders die dat niet kunnen. Voor kinderen die anders geen onderwijs zouden krijgen. Het sponsorprogramma helpt nu zestig kinderen aan onderwijs."

Verschepen 

De kleine beetjes tweedehands goederen, enkele tientallen bananendozen per jaar, gaan vanuit Nederland met een schip naar Gambia mee. "Ik weet, je moet niet alles hiervandaan verschepen, maar soms ook juist daar kopen. Goed voor de lokale economie. Maar dat lukt niet altijd. Ik ben daarom enorm blij met Greet. Zij zorgt dat de dozen vanuit Kampen naar Coevorden gaan, alwaar ze gereedgemaakt worden voor verscheping."