Designer helpt kankerpatiënten de drempel over naar Nazorgcentrum IntermeZZo

Designer helpt kankerpatiënten de drempel over naar Nazorgcentrum IntermeZZo Verhaal

Kankerpatiënten en hun naasten krijgen van de vrijwilligers van Nazorgcentrum IntermeZZo - en sinds kort ook KindermeZZo - ondersteuning bij het omgaan met die keiharde diagnose. Mede dankzij de pro bono inzet van grafisch designer Jeroen Vels van Sherpa weten steeds meer mensen hen te vinden én de drempel over te stappen om die hulp te accepteren.

IntermeZZo is een centrum waar "gelachen, gehuild en geleefd" wordt, zo beschrijft manager Corine den Hollander. Er worden jaarlijks tientallen activiteiten georganiseerd, waaronder allerlei trainingen. "Doel is om patiënten en hun familie te ondersteunen bij het  leren leven met de diagnose kanker." Het is zorg die niet vergoed wordt. IntermeZZo is dan ook afhankelijk van donaties en pro bono hulp van ondernemers en professionals.

Anderhalf jaar geleden overleed ook mijn zus aan kanker. Grafisch design voor IntermeZZo is mijn manier om iets terug te doen. - Jeroen Vels

Antwoord op onrust

"Als je kanker krijgt, volgt vaak een intensief medisch traject. Juist die medische behandeling biedt ook houvast en structuur. Als de behandeling  stopt, bijvoorbeeld omdat je geneest of de kanker tot stilstand is gebracht, is er ineens tijd om echt na te denken. En bij veel mensen ontstaat er dan onrust. Je merkt als patiënt of familielid dat het leven niet meer hetzelfde is. De vanzelfsprekendheid is eraf. Maar hoe moet je daar dan mee omgaan?"

Trainingen en dagje weg

IntermeZZo biedt daarom een scala aan trainingen en workshops, ontspanning en praktische steun. Denk daarbij  aan voorlichting over re-integratie naar werk, omgaan met kanker in het gezin, omgaan met stress, conditie en vermoeidheid, seksualiteit en intimiteit. Ook is er voorlichting over borstprothese, omgaan met lymfoedeem of gezonde voeding. Er is een wellness-achtig deel in het centrum waar verschillende masseurs en schoonheidsspecialisten elk een dagdeel in de maand komen. Zo is er meerdere dagen in de week een ontspanningsactiviteit voor de gasten. Ook worden er dagjes weg georganiseerd.

Angst uitspreken

"Het is dus voor elk wat wils, voor allerlei fasen in het ziekteproces, voor de patiënten zelf en voor familieleden. Al was het om maar even hun angst uit te spreken zonder dat de zieke partner er zelf bij is", duidt Corine het werk.

Enorme behoefte aan

En dat blijkt in een belangrijke behoefte te voorzien. IntermeZZo is acht jaar geleden begonnen met dat jaar 500 bezoeken aan het centrum. Inmiddels is dat toegenomen tot een kleine 5.000 bezoeken in 2018. Sinds de verhuizing naar een nieuwe locatie die veel ruimer is, kon het activiteitenaanbod verder worden uitgebreid. Door de ligging nabij de natuur en een prachtige tuin, is het er nog prettiger toeven. Er is inhoudelijk een intensieve samenwerking met Isala Oncologisch centrum; IntermeZZo bevindt zich op loopafstand daarvan.

Soms is het bijna gênant wat we van ze vragen - Corine den Hollander en Marlies Mestrom

Een drempel om binnen te stappen

"Maar hoe mooi het centrum en alle trainingen ook zijn, mensen ervaren vooraf een drempel. Zijn bang dat het alleen maar dramatisch is bij ons. Of ze kennen ons niet eens. En juist in de periode dat de houvast wegvalt, gaan mensen online op zoek om een antwoord te vinden op hun onrust. Een goede website is daarom onontbeerlijk. Als die niet oké is, dan haken mensen meteen af en dat is jammer. Daarom zijn we enorm blij met de website die er nu is."

Meteen 'ja' gezegd

De uit Emmeloord afkomstige grafisch designer Jeroen Vels, eigenaar van Sherpa, is inmiddels ruim vijf jaar betrokken. Nadat hij ooit via een ondernemer in Zwolle gevraagd werd of hij misschien pro bono een bijdrage wilde leveren. "Ik was ook toen al razend druk, maar ik wist meteen, hier wil ik voor aan de slag."

Familieleden verloren aan kanker

Want ook voor Vels is kanker helaas geen vreemde omdat de ziekte in zijn familie meerdere slachtoffers maakte. "En anderhalf jaar geleden overleed ook mijn zus aan kanker. IntermeZZo was al een doel dat me aan het hart lag en dat is het alleen maar meer geworden. Het is mijn manier om iets terug te doen, door iets te doen wat bij me past."

Een andere sfeer

Aan Jeroen de uitdaging om het design, de huisstijl voor de website en het drukwerk een uitstraling te geven waar mensen zich direct vertrouwd bij voelen. "Het moet juist geen ziekenhuissfeer zijn. Zeker KindermeZZo, dat juist voor kinderen met kanker is of voor kinderen van wie een van de ouders kanker heeft, wil je het gevoel geven dat KindermeZZo even een andere omgeving biedt. Een veilige plek waar kinderen gewoon kind kunnen zijn en de zwaarte van kanker even naar de achtergrond verdwijnt."

Samenwerking met velen

Jeroen werkt samen met onder andere Ruud Bredewold van internetbedrijf Esyst, webdesigner Petra Bredewold, fotografen Jeroen Keep en Margreet Vloon en onlinestrateeg Martin Koekenberg bijvoorbeeld. Ook een groep tekstschrijvers is altijd bereid om mee te werken. IntermeZZo-manager Corine den Hollander en assistent manager Marlies Mestrom blijven ervan opkijken hoeveel ondersteuning deze ondernemers bieden.

Ongegeneerd vragen

"Soms is het bijna gênant wat we van ze vragen. Dan voel ik me haast bezwaard om  weer te bellen. Maar uiteindelijk doe ik het toch, want ik weet dat bij iedereen het besef leeft dat we dit niet voor onszelf doen." En daarom vervolgt ze met een lach: "Weet je trouwens nog iemand die de tuin bij ons kan inrichten voor kinderen? Met een kinderhuisje en wat zitzakken voor buiten?"

*Fotografie bij dit verhaal: Jeroen Keep

Deel dit verhaal

Meer over

Deel jouw verhaal!

Stuur je e-mailadres en een korte beschrijving en er wordt contact met je opgenomen.

arrow-right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left plus-circle cross close search2 twitter2 facebook2 youtube2 linkedin2 envelope-o instagram2 menu play2 mobile2 users3 signal user whatsapp22 envelope-o2 quotes-left spinner2222 checkbox-checked checkbox-unchecked checkmark price-tag lightbulb_outline comment-square binoculars heart-o heart home bell building-o bullhorn star-o star truck magic-wand edit reply eye check-square square home sunrise sunset watch monitor